Bρισκόμαστε στη Σαντορίνη για το πανηγύρι της Παναγίας της Σέργενας, δηλαδή της Παναγίας που η εικόνα της Σεργιάνησε πριν χρόνια και επέλεξε για ξωκλήσσι της το υπόσκαφο στο λαγκάδι του Βόθωνα!
Το επεισόδιο με τίτλο «Το Πανηγύρι της Παναγίας της Σέργενας στη Σαντορίνη» της σειράς ντοκιμαντέρ «Για τα Πανηγύρια» της ΕΡΤ3, μεταφέρει τους τηλεθεατές στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, αλλά σε μια εντελώς διαφορετική και άγνωστη στους πολλούς πλευρά του: στην καρδιά του χειμώνα.
Η εκπομπή καταγράφει τον εορτασμό που πραγματοποιείται στις 2 Φεβρουαρίου, ανήμερα της Υπαπαντής. Η κάμερα ακολουθεί τους πιστούς στο υπόσκαφο ξωκλήσι της Παναγίας της Σέργενας, το οποίο βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε μια απόκρημνη σπηλιά, στο λαγκάδι του παραδοσιακού οικισμού Βόθωνα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το όνομά της προέρχεται από το γεγονός ότι η εικόνα της «σεργιάνησε» πριν από πολλά χρόνια, επιλέγοντας αυτό το απομονωμένο και απόκοσμο σημείο ως σπίτι της. Το επεισόδιο αναδεικνύει τον στολισμό της εικόνας, το άναμμα των καζανιών για το παραδοσιακό φαγητό και το μοναδικό γλέντι που στήνεται μέσα στη σπηλιά με τοπικό σαντορινιό κρασί και τις αυθεντικές μελωδίες του συγκροτήματος «Φαρισαίοι».
Watch full episode here
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κόγιας, Λυδία Κώνστα
Αρχισυνταξία: Λυδία Κώνστα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Κόγιας
Βοηθός Σκηνοθέτη – Έρευνα: Γιώργος Ξανθίδης
Ηχοληψία: Θοδωρής Κόγιας
Εικονοληψία: Κατερίνα Καρπούζη
Μοντάζ: Απόστολος Καρουλάς
Ηχητική Επεξεργασία: Τάσος Καραδέδος
Γραφικά: Παναγιώτης Γιωργάκας
Παραγωγή: Χριστίνα Γκολέκα